Acara By: Bibi Ramli October 9, 2019 @ 9:08pm

Minggu Fesyen Antarabangsa Ipoh ketengah bakat tempatan

Minggu fesyen lazim mengingatkan kita kepada peragawati tinggi lampai melangkah yakin di atas pentas peragaan dengan persalinan indah mahupun rekaan memikat pandangan.

Antara minggu fesyen yang sering disebut-sebut dan ditunggu-tunggu oleh peminat fesyen seluruh dunia ialah acara peragaan fesyen tahunan yang berlangsung di New York, Paris, London dan Milan.

Malaysia juga tidak ketinggalan dengan acara Minggu Fesyen Kuala Lumpur yang mula diperkenalkan pada 2013. Tetapi tahukah anda? Ibu negeri Perak pun ada minggu fesyen antarabangsanya yang tersendiri!

Dengan kerjasama pihak kerajaan negeri, Majlis Bandaraya Ipoh serta Tourism Perak, International Ipoh Fashion Week (IIFW) akan melancarkan edisi ketiganya bermula 16 hingga 20 Oktober ini.

Sejak diperkenalkan dua tahun lalu, acara ini menjadi salah satu landasan untuk pereka fesyen tempatan dan luar negara menonjolkan bakat mereka. Berikut adalah foto-foto daripada anjuran lepas:

Di acara ini, pereka fesyen muda boleh memacu minat mereka untuk memulakan perniagaan dalam bidang ini. Selain itu, acara ini boleh menggalakkan kedatangan pelancong asing ke Perak.

Di IIFW juga, pengunjung bakal melihat rekaan fesyen yang dipengaruhi oleh gabungan budaya daripada kaum Melayu, Cina dan India serta kaum di Sabah dan Sarawak.

Antara pereka fesyen yang akan mempamerkan hasil kerja mereka pada acara ini adalah Amanda Brown, Radzuan Radziwill dan Khaljaksa dari Malaysia, serta pemilik label fesyen dari China, Singapura, Indonesia, India, Thailand dan Nepal.

Aktiviti untuk yang berminat

Sebahagian daripada pengisian IIFW yang dijangka menarik minat ramai  ialah dua bengkel yang akan diadakan di Syeun Hotel pada 16 dan 17 Oktober.

  • Bengkel dandanan rambut anjuran Hairdressing Skills Development Association (HSDA)
  • Kursus tata rias dan teknik penggayaan turban oleh jurusolek El Manda Zuhairy

Pertunjukan fesyen IIFW akan diadakan di Lost World of Tambun pada 20 Oktober. Di sini, rekaan pakaian jenis Pret-a Porter (pakaian sedia pakai), pakaian santai sukan, safari dan pakaian pantai akan digayakan.

Peragaan fesyen Muslimah, pakaian moden dan pakaian harian serta rekaan dandanan rambut pula akan diadakan pada 19 Oktober di Pekan Lama, Ipoh.

Berbakti kepada komuniti

Anjuran IIFW juga bertujuan untuk mengumpul dana bagi Unit Pediatrik Hospital Raja Permaisuri Bainun serta rumah gelandangan Teduhan Kelana.

Penasihat IIFW, Datin Seri Dr Nomee Ashikin mengajak orang ramai terutamanya badan korporat untuk menyalurkan sumbangan demi menjalankan tanggungjawab sosial korporat mereka.

Terdapat tiga jenis program penajaan, iaitu RM30,000 (platinum), RM20,000 (emas) dan RM10,000 (perak).

Terdapat juga jualan meja untuk majlis makan malam gala ‘IIFW Night of Glamour And Glitter’ yang bertempat di Hotel Syeun pada 18 Oktober, iaitu dijual pada harga RM5,000 dan RM3,000.

Sebarang maklumat lanjut, hubungi 012-3869265 atau emel ke [email protected] Layari www.internationalipohfashionweek.com untuk ketahui jadual aktiviti IIFW.

Sumber foto: IIFW

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Tue, 2 Apr 2019
Acara Fri, 23 Feb 2018

Pamer 14 Koleksi Busana Di LMFW Fatimah Mohsin Bikin Tetamu Terpukau!

Pereka fesyen kelahiran Singapura, Fatimah Mohsin, khabarnya telah berjaya membuatkan penonton di Minggu Fesyen  Sopan London (LMFW) berasa ‘wow’ semasa mempamerkan 14 koleksi rekaan terbarunya pada pertunjukan acara itu baru-baru ini.

Acara Tue, 28 Aug 2018
Acara Thu, 19 Sep 2019
Acara Wed, 18 Jul 2018

Filem Pulang Menggabungkan Sejarah Malaya Dengan Kisah Cinta Agung

Wow! Dua elemen hebat! Mesti tengok di pawagam!

Acara Wed, 3 Apr 2019

Pencarian cef muda berbakat kini kembali. Mungkin anda yang MAGGI dan KPM cari!

Pertandingan Memasak Sekolah Menengah MAGGI®, medan serlah kemahiran memasak anak muda.

Acara Sat, 14 Dec 2019

Jurusolek, pintu gerbang untuk menjadi usahawan kosmetik

Langkah kecil yang boleh menguntunkan jika kena gayanya

Acara Wed, 23 May 2018

Jom Shopping Raya Di Festival Anggun Life Johor Bahru Pada 8 & 9 Jun Ini!

Festival Anggun Life akan temui anda di Johor Bahru pada 8 & 9 Jun ini.

Acara Fri, 4 Oct 2019

Gaun indah persalinan istimewa raja sehari

Semuanya cantik, pasti pemakainya tambah anggun!

Acara Fri, 6 Sep 2019

| Live TV