Featured By: Ad Ops January 22, 2018 @ 6:35pm

Kawal Marah

Sebagai manusia, adalah normal untuk marah apabila situasi tidak kena dengan apa yang dijangka, atau keadaan berlaku di luar kawalan sendiri. Kemarahan tercetus adalah indikator ada hal yang tidak kena dan perlu ada reaksi sebagai mekanisme perlindungan.

Menurut Pakar Psikologi Klinikal & Kesihatan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Syarifah Azizah Wan Ahmadul Badwi, reaksi fizikal normal ketika marah adalah pernafasan menjadi laju, berdebar dan tona suara berubah menggigil.

Manakala untuk emosi, kita akan berubah tidak sedap hati kerana fikiran dipenuhi dengan pelbagai anggapan. Apa yang penting untuk menangani kemarahan adalah dengan mengenal pasti apa yang boleh membangkitkan kemarahan.

Ramai yang tidak sedar atau tahu diri sendiri mempunyai faktor penyebab marah. Daripada kesedaran berkenaan barulah kemarahan boleh dikawal dari semasa ke semasa. Sudah tahu dan kenalpasti puncanya? Tiba masanya untuk rasionalkan semula adakah patut dan berbaloi marah? Atau kemarahan hanya meletus tanpa ada sebab yang munasabah.

Tambah Dr Syarifah Azizah lagi, bagi mengelakkan situasi tidak diingini berlaku ketika marah, seseorang perlu relaks dan berusaha untuk bertenang. Jauhkan diri dari tempat kejadian dan beri ruang kepada diri untuk merancang sama ada perlu atau tidak melempiaskan kemarahan.

Bagi pakar terapi ketawa, Fauzul Naim Ishak, untuk mengawal marah, kita wajar kembali kepada ajaran asas disarankan Nabi Muhammad SAW iaitu jika kemarahan melanda ketika duduk, wajar untuk berdiri, secara ringkasnya mengubah posisi diri ketika itu. Fauzul juga menerangkan teknik pernafasan adalah antara kaedah efektif patut dicuba kerana dari situ akan menerbitkan ketenangan.

Untuk itu, tarik nafas panjang-panjang dan hembuskan perlahan-lahan. Amalan konsisten ini akan memudahkan diri lebih rasional dan tidak terlalu mengikut emosi ketika itu. Contoh yang disarankan adalah kaedah ‘3,4,5’ merangkumi tarik nafas selama 3 saat, diikuti menahan nafas selama 4 saat dan akhirnya hembuskan selama 5 saat.

Ketika melakukan teknik ini, ingatkan perkara positif dalam diri seperti ‘bahagia’, ‘tenang’ dan ‘sayang’. Secara ringkasnya, untuk mengawal marah, terlebih dahulu kita mestilah mengawal diri dan tahu penyebab marah bagi memudahkan kawalan dibuat dari dalam. Latihan konsisten akan mengelakkan anda bertukar pemarah dan lebih rasional dalam tindakan.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sat, 30 May 2020
Featured Fri, 21 May 2021

Tengku Puteri Afzan Aminah Digelar Beauty With Brain, Kini Pelajar Jurusan Akaun Di London

Semakin dewasa semakin terserlah kejelitaan YM Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang mencecah usia 21 tahun. Puteri diraja itu sering meenjadi perhatian tatkala menemani bundanya, Seri Paduka Raja Permaisuri Agong Tunku

Featured Fri, 1 Apr 2022

Syed Saddiq Jawab Salam Yasin Sulaiman – “Bukan Satu Tugas Mudah, Tapi..”

Syed Saddiq menegaskan akan tetap berpegang teguh kepada pendiriannya..

Featured Thu, 29 Sep 2022

Individu Bongkar Status ‘Datuk Seri’ Suami Heliza Helmi Didakwa Palsu? – “Tiada Rekod Dalam Istiadat”

Alamak, biar betul status ‘Datuk Seri’ suami Heliza Helmi palsu? Ada bukti menunjukkan tiada dalam sistem istiadat 🤭

Featured Sat, 28 Jan 2023
Featured Thu, 22 Dec 2022

[VIDEO] Anak Staff Hafiz Mahamad Kena Gangguan Seksual Di Taska, Doktor Sahkan Ada Kesan Di Kemaluan – “Cikgu Masuk Dalam B****t”

Astarghfirullahalazim! Ya allah, kejamnya manusia perangai macam ni 😭😭 Kesian budak kecil lagi dah trauma 😭😭

| Live TV