Featured By: Ad Ops January 22, 2018 @ 6:35pm

Kawal Marah

Sebagai manusia, adalah normal untuk marah apabila situasi tidak kena dengan apa yang dijangka, atau keadaan berlaku di luar kawalan sendiri. Kemarahan tercetus adalah indikator ada hal yang tidak kena dan perlu ada reaksi sebagai mekanisme perlindungan.

Menurut Pakar Psikologi Klinikal & Kesihatan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Syarifah Azizah Wan Ahmadul Badwi, reaksi fizikal normal ketika marah adalah pernafasan menjadi laju, berdebar dan tona suara berubah menggigil.

Manakala untuk emosi, kita akan berubah tidak sedap hati kerana fikiran dipenuhi dengan pelbagai anggapan. Apa yang penting untuk menangani kemarahan adalah dengan mengenal pasti apa yang boleh membangkitkan kemarahan.

Ramai yang tidak sedar atau tahu diri sendiri mempunyai faktor penyebab marah. Daripada kesedaran berkenaan barulah kemarahan boleh dikawal dari semasa ke semasa. Sudah tahu dan kenalpasti puncanya? Tiba masanya untuk rasionalkan semula adakah patut dan berbaloi marah? Atau kemarahan hanya meletus tanpa ada sebab yang munasabah.

Tambah Dr Syarifah Azizah lagi, bagi mengelakkan situasi tidak diingini berlaku ketika marah, seseorang perlu relaks dan berusaha untuk bertenang. Jauhkan diri dari tempat kejadian dan beri ruang kepada diri untuk merancang sama ada perlu atau tidak melempiaskan kemarahan.

Bagi pakar terapi ketawa, Fauzul Naim Ishak, untuk mengawal marah, kita wajar kembali kepada ajaran asas disarankan Nabi Muhammad SAW iaitu jika kemarahan melanda ketika duduk, wajar untuk berdiri, secara ringkasnya mengubah posisi diri ketika itu. Fauzul juga menerangkan teknik pernafasan adalah antara kaedah efektif patut dicuba kerana dari situ akan menerbitkan ketenangan.

Untuk itu, tarik nafas panjang-panjang dan hembuskan perlahan-lahan. Amalan konsisten ini akan memudahkan diri lebih rasional dan tidak terlalu mengikut emosi ketika itu. Contoh yang disarankan adalah kaedah ‘3,4,5’ merangkumi tarik nafas selama 3 saat, diikuti menahan nafas selama 4 saat dan akhirnya hembuskan selama 5 saat.

Ketika melakukan teknik ini, ingatkan perkara positif dalam diri seperti ‘bahagia’, ‘tenang’ dan ‘sayang’. Secara ringkasnya, untuk mengawal marah, terlebih dahulu kita mestilah mengawal diri dan tahu penyebab marah bagi memudahkan kawalan dibuat dari dalam. Latihan konsisten akan mengelakkan anda bertukar pemarah dan lebih rasional dalam tindakan.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 30 Apr 2020
Featured Thu, 9 Sep 2021

“Ini Soal Nyawa!”- Che Ta Takkan Bekerjasama Dengan Pelakon Enggan Ambil Vaksin

Pelakon dan pengacara, Rozita Che Wan atau lebih mesra dengan panggilan Che Ta mengakui tidak akan berkerjasama dengan mana-mana pelakon yang belum atau tidak mahu mengambil vaksin. Menurutnya, tidak logik sekiranya terdapat segelintir produksi yang […]

familuv Sun, 15 Mar 2020

Ella menangis gara-gara panik uruskan anak

Hidup Ella berubah 360 darjah

Featured Mon, 6 Apr 2020

Mahu buat pastri Perancis di dapur sendiri? Ini caranya

Tak perlu ke sana untuk makan pastri enak ini

Eat Travel Thu, 15 Nov 2018

Ixora Hotel Penang, Hotel Pertama Menyediakan Perkhidmatan Telefon Pintar Untuk Tetamu

Setiap bilik penginapan dilengkapi dengan perkhidmatan WiFi percuma, peti simpanan deposit, televisyen satelit dengan skrin rata serta peti ais mini yang pastinya menjanjikan kepuasan buat pengunjung.

Eat Travel Sun, 25 Nov 2018

Resipi Cream Puff Paling Senang Nak Buat. Yang Penting Sedap!

Anda pasti makan berbiji-biji cream puff ini. Sedap gila!

Featured Fri, 26 Feb 2021
Featured Mon, 24 Jan 2022

Akibat Penggal Kepala Ibu, Suspek Kini Berdepan Hukuman Gantung

Baru-baru ini bapa kepada suspek yang dipercayai memenggal kepala ibunya pada 15 Januari lalu di kediaman mereka yang terletak di Kampung Baru Pasir Penambang, Kuala Selangor dikatakan telah memaafkan perbuatan anaknya itu. Namun, harini Mahkamah […]

Featured Fri, 12 Feb 2021
Featured Thu, 8 Jul 2021

Jom Semak Baki RM500 Tambahan PEMERKASA+ Yang Mula Dikreditkan Hari Ini

Dalam inisiatif PEMERKASA yang diperkenalkan oleh YAB Perdana Menteri, Bantuan Geran Khas Prihatin (GKP 3.0) bernilai RM 1,000  kepada PKS yang layak telah pun dikreditkan mulai 10 Jun lalu. Walaubagaimanapun, baki tambahan berjumlah RM 500 […]

| Live TV