Featured By: Nani Ramlee January 22, 2018 @ 6:35pm

Kawal Marah

Sebagai manusia, adalah normal untuk marah apabila situasi tidak kena dengan apa yang dijangka, atau keadaan berlaku di luar kawalan sendiri. Kemarahan tercetus adalah indikator ada hal yang tidak kena dan perlu ada reaksi sebagai mekanisme perlindungan.

Menurut Pakar Psikologi Klinikal & Kesihatan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Syarifah Azizah Wan Ahmadul Badwi, reaksi fizikal normal ketika marah adalah pernafasan menjadi laju, berdebar dan tona suara berubah menggigil.

Manakala untuk emosi, kita akan berubah tidak sedap hati kerana fikiran dipenuhi dengan pelbagai anggapan. Apa yang penting untuk menangani kemarahan adalah dengan mengenal pasti apa yang boleh membangkitkan kemarahan.

Ramai yang tidak sedar atau tahu diri sendiri mempunyai faktor penyebab marah. Daripada kesedaran berkenaan barulah kemarahan boleh dikawal dari semasa ke semasa. Sudah tahu dan kenalpasti puncanya? Tiba masanya untuk rasionalkan semula adakah patut dan berbaloi marah? Atau kemarahan hanya meletus tanpa ada sebab yang munasabah.

Tambah Dr Syarifah Azizah lagi, bagi mengelakkan situasi tidak diingini berlaku ketika marah, seseorang perlu relaks dan berusaha untuk bertenang. Jauhkan diri dari tempat kejadian dan beri ruang kepada diri untuk merancang sama ada perlu atau tidak melempiaskan kemarahan.

Bagi pakar terapi ketawa, Fauzul Naim Ishak, untuk mengawal marah, kita wajar kembali kepada ajaran asas disarankan Nabi Muhammad SAW iaitu jika kemarahan melanda ketika duduk, wajar untuk berdiri, secara ringkasnya mengubah posisi diri ketika itu. Fauzul juga menerangkan teknik pernafasan adalah antara kaedah efektif patut dicuba kerana dari situ akan menerbitkan ketenangan.

Untuk itu, tarik nafas panjang-panjang dan hembuskan perlahan-lahan. Amalan konsisten ini akan memudahkan diri lebih rasional dan tidak terlalu mengikut emosi ketika itu. Contoh yang disarankan adalah kaedah ‘3,4,5’ merangkumi tarik nafas selama 3 saat, diikuti menahan nafas selama 4 saat dan akhirnya hembuskan selama 5 saat.

Ketika melakukan teknik ini, ingatkan perkara positif dalam diri seperti ‘bahagia’, ‘tenang’ dan ‘sayang’. Secara ringkasnya, untuk mengawal marah, terlebih dahulu kita mestilah mengawal diri dan tahu penyebab marah bagi memudahkan kawalan dibuat dari dalam. Latihan konsisten akan mengelakkan anda bertukar pemarah dan lebih rasional dalam tindakan.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 23 Mar 2021

Neelofa, PU Riz Dikhabarkan Bakal Berkahwin Hujung Minggu Ini?

Sama sama kita tunggu kenyataan rasmi Neelofa😍

Featured Fri, 15 Jun 2018

Rupanya 4 Punca Ini Yang Buatkan Anda Kerap Sakit Belakang. Sila Ambil Tahu!

Jangan ambil mudah dengan masalah sakit belakang yang kerap. Ketahuilah puncanya!

Featured Wed, 15 Apr 2020
Eat Travel Thu, 16 Apr 2020
Featured Thu, 31 May 2018

Kalau Nak Kereta Sentiasa Bau Wangi, Anda Perlu Cuba Tip Ini

Kini masalah bau busuk kereta anda boleh diatasi dengan hanya menggunakan kopi sahaja!

Featured Mon, 11 Jun 2018

7 Rahsia Untuk Menangkap Gambar Selfie Atau #OOTD Yang Perfect

Bila anda dah kuasai semua tip ini, barulah boleh jadi Instafamous.

familuv Mon, 27 Aug 2018

Lidah Bayi Anda Ada Kesan Kotoran Putih? Ikuti Cara-Cara Pembersihan Ini

Ia mesti dibersihkan, supaya bakteria tak membiak!

Featured Wed, 6 May 2020

Petua elak kaki udang bertukar hitam apabila dimasak

Bila udang bersih, nak buat tomyam pun sedap

Featured Sun, 30 Dec 2018

Anda Rasa Tak Produktif Di Tempat Kerja? Gunakan Teknik Pomodoro Yang Terbukti Efektif!

Senang saja teknik ini dan anda takkan rasa penat sangat.

| Live TV