Featured By: Nani Ramlee January 22, 2018 @ 6:35pm

Kawal Marah

Sebagai manusia, adalah normal untuk marah apabila situasi tidak kena dengan apa yang dijangka, atau keadaan berlaku di luar kawalan sendiri. Kemarahan tercetus adalah indikator ada hal yang tidak kena dan perlu ada reaksi sebagai mekanisme perlindungan.

Menurut Pakar Psikologi Klinikal & Kesihatan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Syarifah Azizah Wan Ahmadul Badwi, reaksi fizikal normal ketika marah adalah pernafasan menjadi laju, berdebar dan tona suara berubah menggigil.

Manakala untuk emosi, kita akan berubah tidak sedap hati kerana fikiran dipenuhi dengan pelbagai anggapan. Apa yang penting untuk menangani kemarahan adalah dengan mengenal pasti apa yang boleh membangkitkan kemarahan.

Ramai yang tidak sedar atau tahu diri sendiri mempunyai faktor penyebab marah. Daripada kesedaran berkenaan barulah kemarahan boleh dikawal dari semasa ke semasa. Sudah tahu dan kenalpasti puncanya? Tiba masanya untuk rasionalkan semula adakah patut dan berbaloi marah? Atau kemarahan hanya meletus tanpa ada sebab yang munasabah.

Tambah Dr Syarifah Azizah lagi, bagi mengelakkan situasi tidak diingini berlaku ketika marah, seseorang perlu relaks dan berusaha untuk bertenang. Jauhkan diri dari tempat kejadian dan beri ruang kepada diri untuk merancang sama ada perlu atau tidak melempiaskan kemarahan.

Bagi pakar terapi ketawa, Fauzul Naim Ishak, untuk mengawal marah, kita wajar kembali kepada ajaran asas disarankan Nabi Muhammad SAW iaitu jika kemarahan melanda ketika duduk, wajar untuk berdiri, secara ringkasnya mengubah posisi diri ketika itu. Fauzul juga menerangkan teknik pernafasan adalah antara kaedah efektif patut dicuba kerana dari situ akan menerbitkan ketenangan.

Untuk itu, tarik nafas panjang-panjang dan hembuskan perlahan-lahan. Amalan konsisten ini akan memudahkan diri lebih rasional dan tidak terlalu mengikut emosi ketika itu. Contoh yang disarankan adalah kaedah ‘3,4,5’ merangkumi tarik nafas selama 3 saat, diikuti menahan nafas selama 4 saat dan akhirnya hembuskan selama 5 saat.

Ketika melakukan teknik ini, ingatkan perkara positif dalam diri seperti ‘bahagia’, ‘tenang’ dan ‘sayang’. Secara ringkasnya, untuk mengawal marah, terlebih dahulu kita mestilah mengawal diri dan tahu penyebab marah bagi memudahkan kawalan dibuat dari dalam. Latihan konsisten akan mengelakkan anda bertukar pemarah dan lebih rasional dalam tindakan.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Tue, 21 Aug 2018

Sertai Tarian Kecergasan Di Gegaria Fest, Putrajaya. Pelbagai Hadiah Menarik Menanti Anda!

Cabutan bertuah bernilai lebih RM2000 termasuklah FitBit Alta HR, peralatan elektrik dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti anda.  

Featured Mon, 8 Feb 2021

Pengisian Borang Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) Secara Percuma – LHDN

Apa sahaja sanggup dilakukan demi kepentingan sendiri. Jangan sebar berita palsu!

Featured Wed, 15 Apr 2020

Pelakon Avengers bantu BeautyUnited sumbang dana perangi COVID-19

Pengasas jenama kecantikan AS bersatu taja PPE

Featured Thu, 12 Mar 2020
Eat Travel Mon, 29 Oct 2018

Seronoknya Berenang Di Dalam Lautan Bunga Matahari. Cantik Sangat Untuk Instagram!

Jim Thompson lokasi ideal bagi mereka yang merancang percutian bajet hujung tahun ini!

Featured Thu, 19 Mar 2020
familuv Thu, 1 Aug 2019

Nasihat keibuan Michelle Obama buat Meghan Markle terdiam

Nak tahu apa nasihat ini? Teruskan baca.

Featured Mon, 18 Jun 2018

ALDO Pelengkap Gaya Seisi Keluarga Di Pagi Raya

Lengkapkan gaya raya anda dengan koleksi jenama ALDO yang super elegant dan classy!

Featured Sat, 17 Jul 2021

Jom Semak! Pemohon i-Citra Kini Boleh Semak Status Kelulusan Permohonan

Umum maklum, permohonan i-Citra KWSP sudah dibuka bermula 12 Julai lalu. Ramai pemohon yang ternanti nanti keputusan permohonan mereka. Justeru, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru sahaja mengumumkan melalui laman web rasmi berkaitan status permohonan […]

| Live TV