Gaya Hidup By: Ad Ops November 15, 2018 @ 10:00am

Filem Pokémon: Detective Pikachu Memang Comel Tapi Peminat Tegar Pokémon Rasa Tak Puas Hati

Siri animasi dari Jepun, Pokémon, sudah lama popular bukan saja di negara tersebut tapi di seluruh dunia.

Ia menceritakan tentang sekumpulan makhluk fiksyen yang dipanggil “Pokémon”. Sekumpulan manusia (Pokémontrainer) akan tangkap, kumpul dan latih untuk battle antara satu sama lain sebagai satu aktiviti sukan. Gotta catch ‘em all!

Karakter-karakter Pokémon ini semuanya comel-comel dan sebelum ini mereka hanya muncul dalam bentuk anime 2 dimensi. Animasinya tak ada apa yang special pun.

Tapi pada Mei tahun depan, para peminat Pokémon untuk pertama kalinya akan dapat menyaksikan kisah menarik hidupan comel ini dalam versi live action (aksi langsung)! Yay!

Selasa lalu, Warner Bros telah mengeluarkan treler pertama untuk filem “Pokémon: Detective Pikachu”. Buat masa ini, ia dah melepasi 23 juta tontonan di Youtube. Di laman media sosial besar kemungkinan lebih banyak daripada itu setelah dikongsikan di timeline para penggunanya.

Bagi yang tak tahu, Pokémon dianggap sebagai sumber suci bagi nostalgia zaman kanak-kanak bagi ramai anak-anak muda zaman sekarang. Samalah juga macam Star Wars bagi mereka yang berumur 45 tahun.

Patutlah banyak betul tontonannya! Tapi kenapa ada komen-komen yang nampak macam mereka tak puas hati dengan sedutan filem ini yang ditunjukkan?

Apa saja yang mengganggu atau “merosakkan” memori zaman kanak-kanak mereka mestilah akan membuat mereka teringin untuk meninggalkan komen tak puas hati dengan penuh emosi.

Jadi adakah filem live action ini tak menepati citarasa mereka?

Detective Pikachu berkisar tentang seorang Pokémon trainer yang tak berjaya mencari sukses dalam sukan “Pokémon battle”.

Dia menjumpai seekor Pikachu dan mendapati yang dia boleh memahami kata-kata makhluk itu. Mereka berdua boleh berkomunikasi bahasa manusia tapi orang lain pula hanya dengar “Pika pika!” yang keluar dari mulut Pikachu.

Hmm… ini memang pelik. Selama ini mana ada Pokémon pernah boleh bercakap? Bukan itu saja, Pikachu dalam filem ini berkongsi suara dengan Deadpool kerana yang menyuarakan watak ini adalah Ryan Reynolds!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I think we all knew I’d wind up as a miniature detective repeatedly saying the same two words. Just didn’t think it would be this soon. #PikaPika #detectivepikachu

A post shared by Ryan Reynolds (@vancityreynolds) on

Kali ini juga, memandangkan filem ini adalah jenis aksi langsung, makhluk-makhluk Pokémon ini memang nampak realistik… dan berbulu-bulu. Ternyata mereka nampak lebih comel tapi mungkin para peminat Pokémon yang tegar akan memerlukan masa untuk biasakan diri.

Bukan saja watak Pokémon yang lain macam, setting filem ini pun jauh berbeza daripada kartun animasi TV Pokémon. Anda tengoklah sendiri menerusi treler di bawah ini. Lain macam!

Walau bagaimanapun, rata-ratanya para peminat Pokémon gembira kerana adanya sesuatu yang baru bagi francais kegemaran mereka ini; tak kisahlah cantik ke tak.

Yang pastinya, gerenti panggung wayang sedunia akan dipenuhi dengan kanak-kanak apabila filem ini mula ditayangkan.

Orang-orang yang berumur dalam lingkungan 20-an dan 30-an pula rasanya akan struggle sedikit untuk biasakan diri dengan premis filem ini.

Untuk kepuasan maksimum, nanti tonton filem ini dalam versi 3D ya!

Sumber: The Guardian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 20 Nov 2018
Gaya Hidup Tue, 6 Mar 2018

Anda Ingat “Bearded Lady” Dalam Filem The Greatest Showman Hanya Fiksyen? Ini Bukti Wanita Berjanggut Memang Wujud!

Sebenarnya, memang ada sejenis penyakit yang boleh menyebabkan golongan wanita untuk tumbuh rambut berlebihan di muka atau di badan.

Featured Thu, 30 Apr 2020
Gaya Hidup Mon, 23 Apr 2018

Kafe Ini Jual Pancake Yang Ditaburi Coklat Yang Melimpah Ruah! Sekali Tengok Memang Terliur

Ahmad Lim Black Pancake sediakan pelbagai jenis pancake yang awesome!

Featured Sun, 7 Oct 2018

Jika Kereta Anda Terperangkap Dalam Banjir, 5 Perkara Ini Wajib Anda Buat!

Jangan sesekali hidupkan enjin kereta anda jika terperangkap dalam banjir.

Gaya Hidup Thu, 1 Feb 2018

Nak Basuh Hijab Pun Ada Caranya. Ini 12 Tip Penjagaan Hijab Yang Perlu Anda Tahu

Pelaburan membeli hijab berjenama kegemaran pasti diharapkan berbaloi yang mana item itu boleh disuai padan dengan pelbagai gaya.

Gaya Hidup Wed, 31 Oct 2018

6 Perbuatan Biasa Yang Ratu Elizabeth II Tak Pernah Lakukan Seumur Hidupnya

Bagi rakyat jelata, benda-benda ini dikira biasa.

Gaya Hidup Thu, 8 Nov 2018
Gaya Hidup Tue, 2 Oct 2018
Gaya Hidup Thu, 10 Oct 2019

| Live TV