LIFESTYLE By: SGMS Enal September 9, 2019 @ 10:25am

3 Posisi Patut Diamal Sewaktu Memandu

Keselesaan ketika memandu kenderaan seperti kereta, bas dan lori merupakan perkara penting yang perlu dititik beratkan oleh semua pemandu. Pemanduan yang selesa sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko kemalangan di jalan raya. Selain itu, keselesaan ketika memandu juga tidak akan memberikan kesan buruk terhadap badan anda.

Perkara ini kerana rata-rata pemandu mempunyai masalah sakit pinggang ataupun sakit belakang ekoran memandu dalam tempoh yang lama. Kedudukan pemandu yang tidak betul juga boleh menyebabkan peredaran darah terhalang sehingga menyebabkan badan berasa sengal. Namun begitu, anda sebenarnya boleh mengelakkan daripada perkara itu dengan beberapa posisi pemanduan yang selesa dan betul.

Kedudukan pemandu

Ketika memulakan pemanduan, pemandu terlebih dahulu perlu berada pada kedudukan yang betul di atas kerusi dan menyelaras penyandar pada aras yang betul. Bagi mendapat kedudukan yang selesa, anda perlu memastikan bahawa kedudukan punggung anda berada di belakang iaitu dilekatkan di bahagian penyandar.

Selain itu, anda juga perlu menyelaraskan penyandar pada sudut kira-kira 100 darjah supaya dapat mengurangkan tekanan pada bahagian bawah belakang. Tambahan lagi, pastikan anda mendapat jarak sesuai bagi kaki anda untuk menekan pedal dan juga jarak yang sesuai untuk anda memegang stereng dengan selesa.

Kedudukan tangan

Walaupun kebanyakan pemandu yang sudah cekap tidak hirau dengan cara memegang stereng dengan betul, namun ianya juga sangat penting supaya dapat memaksimumkan kawalan kenderaan anda. Kedudukan tangan yang betul ketika memandu ialah pada sisi stereng di sebelah kiri dan kanan. Sekiranya anda membayangkan stereng anda seperti jam, kedudukan stereng yang dimaksudkan adalah pada angka 3 dan 9.

Selain itu, anda sangat disarankan untuk memandu dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Bukan sahaja boleh mendapat kawalan yang penuh, namun ianya juga boleh mengelakkan pemandu daripada berasa sakit pada bahagian tulang belakang. Perkara ini adalah disebabkan perbuatan memandu dengan menggunakan satu tangan boleh menjejaskan kedudukan tulang belakang sehingga menyebabkan sakit belakang.

Kedudukan kaki

Kedudukan kaki juga sangat penting ketika anda memandu. Bagi mendapat keselesaan ketika memandu, anda perlu memastikan kaki anda tidak terlalu bengkok dan terlalu lurus. Oleh itu, pada peringkat awal sebelum pemanduan, anda perlu melaraskan kerusi anda supaya kaki anda tidak berada dalam keadaan yang tidak selesa.

Pemanduan dalam tempoh yang lama dan jarak yang jauh sebenarnya akan mendatangkan keletihan dan sakit-sakit badan kepada kita. Disebabkan itu, pastikan anda berada pada kedudukaan yang betul dengan cari memastikan posisi badan, tangan dan kaki berada pada kedudukan yang betul.

Sumber: Kompas.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 24 Dec 2019
LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Buang Air Besar Cangkung Atau Duduk, Mana Yang Lebih Baik?

perlu mengambil berat berkenaan dengan posisi anda membuang air besar

LIFESTYLE Tue, 24 Jul 2018

Here’s Why Malaysians Might Love to Visit Japan this Summer Despite Heat

It’s hot but there’s a silver lining to it.

Hiburan Mon, 2 Dec 2019

It’s A Girl! Congratulations To Aeril Zafrel And Wife, Wawa Zainal

Wawa Zainal and Aeril Zafril welcomes their third child in the family with warmth.

Fab Foodies! Sun, 22 Sep 2019

2款超简单清热凉茶!煮给全家降降火

天气热烟霾来袭!赶快动动手,在家煮这两款「超简单」处理的凉茶,给全家人降降火。

LIFESTYLE Tue, 17 Jul 2018

Elakkan Pasangan Terlalu Tua

mari kita lihat bersama sebab utama perlu elakkan perbezaan umur ketara dengan pasangan

LIFESTYLE Tue, 26 Jun 2018

3秒测出你给人「第一印象中的缺点」第一眼看到什么?

虽然说勿以貌取人,但藉由初次见面的谈吐塑造的第一印象都会影响接下来对某人的想法和观感。

Fab Foodies! Wed, 9 May 2018

「冷vs.热咖啡」谁提神效果较好? 

咖啡热热喝比较好?许多民众早、晚来杯咖啡为的就是提神,而近日网路上出现「喝热咖啡比冰咖啡有用」一事,认为想要直接清醒最快的方式就是选择热的,这是否正确呢?

LIFESTYLE Sat, 20 Oct 2018

不只会变胖!「睡太少6后果」崩溃公开

别再晚睡了!睡太少一直是现代人的通病,生活压力造成惯性熬夜,长久累积下来不仅会降低大脑的执行力,还会为身体带来诸多负面影响。

Fab Foodies! Sun, 19 May 2019

Grand Bazar Ramadan Raya 2019 Himpun 300 Gerai, Meriah Beb!

Jom ajak keluarga & kawan-kawan ke Grand Bazar Ramadan Raya 2019, macam-macam ada tau!

| Live TV