LIFESTYLE By: SGMS Enal September 9, 2019 @ 10:25am

3 Posisi Patut Diamal Sewaktu Memandu

Keselesaan ketika memandu kenderaan seperti kereta, bas dan lori merupakan perkara penting yang perlu dititik beratkan oleh semua pemandu. Pemanduan yang selesa sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko kemalangan di jalan raya. Selain itu, keselesaan ketika memandu juga tidak akan memberikan kesan buruk terhadap badan anda.

Perkara ini kerana rata-rata pemandu mempunyai masalah sakit pinggang ataupun sakit belakang ekoran memandu dalam tempoh yang lama. Kedudukan pemandu yang tidak betul juga boleh menyebabkan peredaran darah terhalang sehingga menyebabkan badan berasa sengal. Namun begitu, anda sebenarnya boleh mengelakkan daripada perkara itu dengan beberapa posisi pemanduan yang selesa dan betul.

Kedudukan pemandu

Ketika memulakan pemanduan, pemandu terlebih dahulu perlu berada pada kedudukan yang betul di atas kerusi dan menyelaras penyandar pada aras yang betul. Bagi mendapat kedudukan yang selesa, anda perlu memastikan bahawa kedudukan punggung anda berada di belakang iaitu dilekatkan di bahagian penyandar.

Selain itu, anda juga perlu menyelaraskan penyandar pada sudut kira-kira 100 darjah supaya dapat mengurangkan tekanan pada bahagian bawah belakang. Tambahan lagi, pastikan anda mendapat jarak sesuai bagi kaki anda untuk menekan pedal dan juga jarak yang sesuai untuk anda memegang stereng dengan selesa.

Kedudukan tangan

Walaupun kebanyakan pemandu yang sudah cekap tidak hirau dengan cara memegang stereng dengan betul, namun ianya juga sangat penting supaya dapat memaksimumkan kawalan kenderaan anda. Kedudukan tangan yang betul ketika memandu ialah pada sisi stereng di sebelah kiri dan kanan. Sekiranya anda membayangkan stereng anda seperti jam, kedudukan stereng yang dimaksudkan adalah pada angka 3 dan 9.

Selain itu, anda sangat disarankan untuk memandu dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Bukan sahaja boleh mendapat kawalan yang penuh, namun ianya juga boleh mengelakkan pemandu daripada berasa sakit pada bahagian tulang belakang. Perkara ini adalah disebabkan perbuatan memandu dengan menggunakan satu tangan boleh menjejaskan kedudukan tulang belakang sehingga menyebabkan sakit belakang.

Kedudukan kaki

Kedudukan kaki juga sangat penting ketika anda memandu. Bagi mendapat keselesaan ketika memandu, anda perlu memastikan kaki anda tidak terlalu bengkok dan terlalu lurus. Oleh itu, pada peringkat awal sebelum pemanduan, anda perlu melaraskan kerusi anda supaya kaki anda tidak berada dalam keadaan yang tidak selesa.

Pemanduan dalam tempoh yang lama dan jarak yang jauh sebenarnya akan mendatangkan keletihan dan sakit-sakit badan kepada kita. Disebabkan itu, pastikan anda berada pada kedudukaan yang betul dengan cari memastikan posisi badan, tangan dan kaki berada pada kedudukan yang betul.

Sumber: Kompas.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 30 Dec 2017

5 Peralatan Elektrik Penyebab Bill TNB Tinggi

Selalu dapat bill TNB harga mencanak, apa kata praktiskan tips ini .

Hiburan Tue, 7 May 2019

E! News Dedah Rahsia Kulit Cantik Pelakon Pujaan Hati Kanda Ini, No 3 Paling Penting!

Nak tahu apa sebenarnya skincare produk yang pelakon wanita ini gunakan? Jangan lupa temui jawapannya di E! News

Fab Foodies! Sun, 22 Sep 2019

2款超简单清热凉茶!煮给全家降降火

天气热烟霾来袭!赶快动动手,在家煮这两款「超简单」处理的凉茶,给全家人降降火。

Fab Foodies! Wed, 15 Aug 2018

「保持头脑清醒」利用黄豆预防癌症!

黄豆富含丰富的营养素,例如维生素、矿物质、纤维质和抗氧化剂等等,其功效有助于降低抑郁症罹患风险、提高智力及预防癌症等等。

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Adorable Disney Yukatas Now For Sale

Blending urban and traditional cultures together effectively.

Events Thu, 21 Nov 2019

#xtraVlog: A Trip Up To Resorts World Genting For “Train To Busan” Horror House and The VOID’s “Avengers: Damage Control”

Watch us shot down zombies and screamed to the top of our lungs at Resorts World Genting #TheVOID #TrainToBusan

LIFESTYLE Tue, 10 Dec 2019

这个周末你不容错过的大促销!好天气好心情疯狂的购物

年终有好康!云顶年终大促销将于本周13日至15日引爆,让你在好天气和心情下,疯狂的购物。

LIFESTYLE Wed, 15 May 2019

你的自私心机指数有多高?

面对这现实的社会,偶尔耍点心机好像也再正常不过了。那……你的自私心机指数有多高呢?

LIFESTYLE Sat, 2 Nov 2019

Punca Saluran Darah Di Otak Tersumbat Kerana Darah Tinggi Tak Terkawal

Apa itu darah tinggi? Tekanan yang dikenakan terhadap pembunuh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau dikenali hipertensi merujuk kepada tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi daripada tahap biasa […]

LIFESTYLE Sat, 8 Jun 2019

Khasiat Tersembunyi Dalam Garam Selain Penyedap Masakan

Garam mempunyai khasiatnya tersendiri dan bukan setakat menjadi penyedap sesuatu hidangan.

| Live TV