LIFESTYLE By: SGMS Enal September 9, 2019 @ 10:25am

3 Posisi Patut Diamal Sewaktu Memandu

Keselesaan ketika memandu kenderaan seperti kereta, bas dan lori merupakan perkara penting yang perlu dititik beratkan oleh semua pemandu. Pemanduan yang selesa sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko kemalangan di jalan raya. Selain itu, keselesaan ketika memandu juga tidak akan memberikan kesan buruk terhadap badan anda.

Perkara ini kerana rata-rata pemandu mempunyai masalah sakit pinggang ataupun sakit belakang ekoran memandu dalam tempoh yang lama. Kedudukan pemandu yang tidak betul juga boleh menyebabkan peredaran darah terhalang sehingga menyebabkan badan berasa sengal. Namun begitu, anda sebenarnya boleh mengelakkan daripada perkara itu dengan beberapa posisi pemanduan yang selesa dan betul.

Kedudukan pemandu

Ketika memulakan pemanduan, pemandu terlebih dahulu perlu berada pada kedudukan yang betul di atas kerusi dan menyelaras penyandar pada aras yang betul. Bagi mendapat kedudukan yang selesa, anda perlu memastikan bahawa kedudukan punggung anda berada di belakang iaitu dilekatkan di bahagian penyandar.

Selain itu, anda juga perlu menyelaraskan penyandar pada sudut kira-kira 100 darjah supaya dapat mengurangkan tekanan pada bahagian bawah belakang. Tambahan lagi, pastikan anda mendapat jarak sesuai bagi kaki anda untuk menekan pedal dan juga jarak yang sesuai untuk anda memegang stereng dengan selesa.

Kedudukan tangan

Walaupun kebanyakan pemandu yang sudah cekap tidak hirau dengan cara memegang stereng dengan betul, namun ianya juga sangat penting supaya dapat memaksimumkan kawalan kenderaan anda. Kedudukan tangan yang betul ketika memandu ialah pada sisi stereng di sebelah kiri dan kanan. Sekiranya anda membayangkan stereng anda seperti jam, kedudukan stereng yang dimaksudkan adalah pada angka 3 dan 9.

Selain itu, anda sangat disarankan untuk memandu dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Bukan sahaja boleh mendapat kawalan yang penuh, namun ianya juga boleh mengelakkan pemandu daripada berasa sakit pada bahagian tulang belakang. Perkara ini adalah disebabkan perbuatan memandu dengan menggunakan satu tangan boleh menjejaskan kedudukan tulang belakang sehingga menyebabkan sakit belakang.

Kedudukan kaki

Kedudukan kaki juga sangat penting ketika anda memandu. Bagi mendapat keselesaan ketika memandu, anda perlu memastikan kaki anda tidak terlalu bengkok dan terlalu lurus. Oleh itu, pada peringkat awal sebelum pemanduan, anda perlu melaraskan kerusi anda supaya kaki anda tidak berada dalam keadaan yang tidak selesa.

Pemanduan dalam tempoh yang lama dan jarak yang jauh sebenarnya akan mendatangkan keletihan dan sakit-sakit badan kepada kita. Disebabkan itu, pastikan anda berada pada kedudukaan yang betul dengan cari memastikan posisi badan, tangan dan kaki berada pada kedudukan yang betul.

Sumber: Kompas.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 10 Oct 2019

勇闯恐怖之城!入夜后的双威主题乐园等你来挑战

连续举办7年的Nights of Fright(恐怖之夜)又回来啦!

Fab Foodies! Fri, 16 Feb 2018

过年狂吃发福?避开饮食「3大高热量地雷」

农历新年就快来临,令人迫不及待的除了领红包,就期待的就是跟家人朋友团聚、吃年饼。所以一般在春节后的发胖率高达30~40%,平均体重增加大约是2公斤。这数字其实一点都不夸张,从年菜、零食和过年常见的伴手礼…等食物中,就可以找出发胖的原因了。

LIFESTYLE Wed, 6 Jun 2018

Balik Kampung? Jom Praktik Cara Ini Ketika Pulang Beraya

Mata biar ‘meliar’ atau meninjau secara serius (serius observation). Anda bukan sahaja perlu melihat nombor plate kereta dihadapan malah anda perlu lihat trafik yang terbentuk dihadapan kereta tersebut juga. Ini dapat membantu anda melihat masalah di hadapan dengan lebih baik dan memberi peluang yang lebih untuk bertindak terhadapnya.

Fab Foodies! Thu, 26 Jul 2018

抗老除皱?胶原蛋白该怎么吃

近几年更推出胶原蛋白饮,标榜只要天天喝,细纹就会慢慢不见,成为出国旅游的必买战利品。只是,它的功效真的有那么神奇吗?

LIFESTYLE Wed, 4 Jul 2018

远距离情侣才懂7张插画甜又苦

世界上的情侣有很多种,但最苦的一种,就属「远距离」莫属!

Fab Foodies! Thu, 11 Oct 2018

五多五少!让人觉得饥饿

明明刚吃了饭不久,却又觉得肚子在叫。美国「男士健康」网站总结了总是感到饥饿的十个原因,可概括为「五多五少」。

LIFESTYLE Thu, 19 Sep 2019

Akibat Kalau Pasang ”Braces” Di Klinik Haram

”Kenapa Cari Penyakit Dik”

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

全马最高Rawang Bypass大道正式开通!风景美到没有朋友

历时12年,耗资6亿2800万令吉的Rawang Bypass终于正式通车啦!而且这条绕道完全没设立收费站,是一条免费的绕道!

Fab Foodies! Mon, 13 Aug 2018

加班很晚才吃饭?专家揭「必胖恶性循环」

对忙碌的上班族来说,由于下班回到家的时间已经很晚了,晚餐往往只能留到睡觉前才吃。犹如前述一般,这样的饮食型态实际上是一种无懈可击的「必胖」绝招!

Fab Foodies! Wed, 1 May 2019

McDonald’s Ramps Up Drive-Thru Business to Suit Consumers’ On-the-Go Lifestyles

It’s easier to buy food now without getting out of our cars.

| Live TV