LIFESTYLE By: SGMS Enal September 9, 2019 @ 10:25am

3 Posisi Patut Diamal Sewaktu Memandu

Keselesaan ketika memandu kenderaan seperti kereta, bas dan lori merupakan perkara penting yang perlu dititik beratkan oleh semua pemandu. Pemanduan yang selesa sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko kemalangan di jalan raya. Selain itu, keselesaan ketika memandu juga tidak akan memberikan kesan buruk terhadap badan anda.

Perkara ini kerana rata-rata pemandu mempunyai masalah sakit pinggang ataupun sakit belakang ekoran memandu dalam tempoh yang lama. Kedudukan pemandu yang tidak betul juga boleh menyebabkan peredaran darah terhalang sehingga menyebabkan badan berasa sengal. Namun begitu, anda sebenarnya boleh mengelakkan daripada perkara itu dengan beberapa posisi pemanduan yang selesa dan betul.

Kedudukan pemandu

Ketika memulakan pemanduan, pemandu terlebih dahulu perlu berada pada kedudukan yang betul di atas kerusi dan menyelaras penyandar pada aras yang betul. Bagi mendapat kedudukan yang selesa, anda perlu memastikan bahawa kedudukan punggung anda berada di belakang iaitu dilekatkan di bahagian penyandar.

Selain itu, anda juga perlu menyelaraskan penyandar pada sudut kira-kira 100 darjah supaya dapat mengurangkan tekanan pada bahagian bawah belakang. Tambahan lagi, pastikan anda mendapat jarak sesuai bagi kaki anda untuk menekan pedal dan juga jarak yang sesuai untuk anda memegang stereng dengan selesa.

Kedudukan tangan

Walaupun kebanyakan pemandu yang sudah cekap tidak hirau dengan cara memegang stereng dengan betul, namun ianya juga sangat penting supaya dapat memaksimumkan kawalan kenderaan anda. Kedudukan tangan yang betul ketika memandu ialah pada sisi stereng di sebelah kiri dan kanan. Sekiranya anda membayangkan stereng anda seperti jam, kedudukan stereng yang dimaksudkan adalah pada angka 3 dan 9.

Selain itu, anda sangat disarankan untuk memandu dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Bukan sahaja boleh mendapat kawalan yang penuh, namun ianya juga boleh mengelakkan pemandu daripada berasa sakit pada bahagian tulang belakang. Perkara ini adalah disebabkan perbuatan memandu dengan menggunakan satu tangan boleh menjejaskan kedudukan tulang belakang sehingga menyebabkan sakit belakang.

Kedudukan kaki

Kedudukan kaki juga sangat penting ketika anda memandu. Bagi mendapat keselesaan ketika memandu, anda perlu memastikan kaki anda tidak terlalu bengkok dan terlalu lurus. Oleh itu, pada peringkat awal sebelum pemanduan, anda perlu melaraskan kerusi anda supaya kaki anda tidak berada dalam keadaan yang tidak selesa.

Pemanduan dalam tempoh yang lama dan jarak yang jauh sebenarnya akan mendatangkan keletihan dan sakit-sakit badan kepada kita. Disebabkan itu, pastikan anda berada pada kedudukaan yang betul dengan cari memastikan posisi badan, tangan dan kaki berada pada kedudukan yang betul.

Sumber: Kompas.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Sun, 21 Oct 2018

Air Paip Perlu Dimasak Sebelum Diminum

Dr Lee berkata adalah lebih baik orang ramai tidak meminum air secara terus daripada paip tetapi perlu memasaknya terlebih dahulu.

Fab Foodies! Sat, 13 Jan 2018

要买新鲜鱼?教你6个简单方法

鱼是每一家都不可缺少的食物!可是怎样才可以买到新鲜的鱼类呢?现在就由小编告诉你6个买鱼的技巧吧!

LIFESTYLE Fri, 19 Oct 2018

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk Pada Badan

Fab Foodies! Tue, 11 Sep 2018

Jangan Stress Nak Kurus, Gadis Ini Hilang 17 Kg Lepas Amal Diet Sihat!

Nasi kena makan, tak perlu menyeksa diri dengan diet yang ketat. Ini cara efektif yang dikongsinya. Boleh cuba, Insha Allah menjadi guys! Ingat, jangan terlampau strict dengan diet nanti stress pula.

LIFESTYLE Tue, 17 Apr 2018

Pencarian Wanita Melayu Paling Menawan 28 April ini!

Setiap mentor akan mengendalikan 3 finalis yang akan dibentuk personaliti, keyakinan serta imej mereka sebagai wanita Melayu dalam beberapa aktiviti yang telah disusun. Kelas solekan, etika, pertandingan memasak dan aktiviti luar sebagai riadah telah disusun sepanjang tempoh seminggu sebelum mereka melangkah ke sesi final PWM2018.

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:兔

兔(1951 / 1963 / 1975 / 1987 / 1999) 肖兔的朋友今年因为与太岁三合,人缘佳,所以特别容易得到贵人的扶助。 【事业运】 虽然工作上会有小人暗中破坏,不过由于今年命宫中有多颗重分量的吉星相助,最后还是能化险为夷。今年不论在权力和地位方面都有提升的机会,从商者可以名气大增,而打工者则有晋升机会,只要加倍努力,事业在今年容易有发展及突破的机会。 【财运】 今年财运方面也相当顺畅,除了正财有不错的进帐之外,偏财运也相当不错,可以进行一些小投资! 【感情运】 至于感情方面,今年由于社交活动的增加,特别容易在工作上结交到异性朋友,要好好把握机会。 【健康运】 健康方面今年容易有手脚损伤, 不过大致上都属于健康良好。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0043 、 8771 【开运颜色】 蓝色、绿色、粉红色 【开运贴士】 多去公园有助于提升运气。此外,也可以参与一些投资课程班提升本身财运!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Tue, 10 Dec 2019

Info Penting Tentang Penyakit Polio Yang Perlu Tahu

Polio boleh mengakibatkan kematian dan kanak-kanak menjadi mangsa

LIFESTYLE Wed, 31 Oct 2018

睡眠过长也会引发健康问题?

英国基尔大学的科学家研究发现,睡眠时间超过8 小时可能不仅会损害心理健康,还会使因中风和心血管疾病死亡的几率提高一倍。

Events Fri, 24 Aug 2018

Wow…Jenama Kereta Ini Rupanya Paling Laku Sepanjang Julai!

Honda City menjadi kegemaran Malaysia kerana berbaloi dengan nilainya selain cirinya yang ideal untuk kegunaan persendirian atau keluarga.

LIFESTYLE Tue, 30 Jan 2018

ZARA IS SELLING THE SARONG FOR RM380!

How far will western fashion labels go to stealing Asian stuff as their own?

| Live TV